Інноваційна компанія Meta опублікувала результати дослідження про так званий «мозковий декодер», який, використовуючи здобутки штучного інтелекту, перетворює думки на мову. Дана унікальна розробка  базується на неінвазивних методах запису діяльності мозку. У дослідженні застосовувалися магнітоенцефалографія та електроенцефалографія. В результаті вчені зібрали понад 150 годин записів 169 волонтерів без проблем зі здоров’ям.  

Алгоритм фіксував реакцію мозку досліджуваних на прослуховування аудіокниг та окремих фрази нідерландською та англійською мовами. Потім з тексту виокремлювали певні слова. Таким чином, створювався так званий словник, який запускав  зворотній процес тлумачення думок та перетворення їх на текст. 

Точність алгоритму досягла 73% під час використання набору з 793 тих слів, які часто використовуються в звичайному житті.

Виявилося, що ЕЕГ та МЕГ є менш надійними засобами, аніж вживлені в мозок датчики. Тому дослідникам довелося зібрати більше даних для підвищення точності роботи данї ШІ – моделі. 

Вчені вважають, що ця розробка стане вкрай корисною для людей, які втратили можливість говорити та писати. Водночас вона є важливим внеском у вивченні мозку людини.

У майбутньому вчені хочуть збільшити словник алгоритму, щоб він став ще точнішим.